Olivolja

2009-04-12 @ 19:09:44


Oljornas olja!

Olivolja framställs av svarta mogna oliver, som kallpressas. Varmpressad förekommer också men det är inte lika vanligt och kvalitén blir inte lika bra.

Den bästa oljan är extra virgin som kommer ur den första pressningen, för varje pressning blir oljan av sämre kvalité. När man köper olivolja ska man kontrollera syrahalten, ju lägre syrahalt desto finare olja. Extra virgin ska inte ha mer än 1% i syrahalt.

Olivolja innehåller enkelomättat fett och anses därför vara bra för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom innehåller oljan antioxidanter som kan motverka högt blodtryck.

En bra olivolja har ofta en lite bitter smak. Oljan innehåller också E-vitamin... bra för huden! Och dessutom verkar den antiinflammatoriskt.

Ett extrakt framtaget av olivolja har visats vara bra för artros. Olivolja som massageolja är ju känt sedan länge, man kan även droppa lite olja i fotbadet. Tvålar av olivolja gör huden mjuk och god.

Jättebra med andra ord och visst är det alldeles underbart gott att hälla lite olivolja på salladen, på mozzarellaosten och på andra godsaker!

                                           
 
Som konstverk... så vackra att titta på!

Kommentarer

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0