"Folktron stämmer inte"

2009-08-27 @ 22:58:27
    

Det är ju jättemycket rönnbär i år... och man brukar ju säga att om det är mycket rönnbär så blir det en kall vinter!

Uppe i norrland säger man tydligen tvärtom... det läste jag i en tidning häromdagen. Blev lite nyfiken på varför man säger tvärtemot varandra, sökte lite på nätet och hittade
den här artikeln . Det stämmer tydligen inte med talesätten...

Spelar ingen roll vilket... de är i alla fall väldigt vackra, både där de hänger och som höstdekoration i en kruka...

Rönnbärsgelé är faktiskt gott... funderar på om man kanske skulle ta och göra lite...

Rönnbärs- och äppelgelé

 

2 liter rönnbär

500 g syrliga äpplen

7 dl vatten

9 dl socker per liter saft

ev. citronsyra

 

1. Lägg rönnbären i frysen över natten. Rensa och skölj bären och skär äpplen i bitar. Koka bär och äpplen i vattnet i cirka 15 minuter. Låt sedan blandningen rinna av genom en silduk. Mät saften och tillsätt 9 dl socker per liter saft. Rör om och koka i cirka tio minuter utan lock.

2. Gör ett geléprov. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ fatet i kylskåpet. Prova att dra en kniv genom gelén när den har stelnat. Om den inte flyter ihop är gelén klar. Flyter den ihop kokar du i fem minuter till. Testa igen. I nödfall kan du använda fruktpektin för att få gelén att stelna. För en fastare gelé kan du också tillsätta citronsyra. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk citronsyra per kilo.

3. Häll gelén i små glasburkar och sätt på lock. Ställ dem kallt. 

 

Eller varför inte prova att göra saft på dem... den ska tydligen vara rik på c-vitamin...

Rönnbärssaft

 

5 kg frostbitna rönnbär

5 l vatten

600-700 gr socker/liter saft

 

En god och hälsosam saft av rönnbär som innehåller mycket C-vitamin.

1. Koka rönnbären 10-15 minuter i 5 liter vatten. Rör om då och då. Låt bären ligga och dra i vattnet till nästa dag.

2. Sila saften och blanda i 600-700 gr socker per liter saft.

3. Koka den sockrade saften i 10 min och skumma.

4. Häll saften i flaskor. Saften bör förvaras svalt.

  


Kommentarer

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0