Pippi Långstrump och Pappa Långben

2009-08-28 @ 12:13:56

Det ena leder till det andra... först var det En liten Prinsessa som ledde till Mary Pickford och Pappa Långben (Jean Webster) som nu leder till detta... puh ... måste andas lite!

Har ni lagt märke till hur Pippi Långstrump tvättar golv? Hon häller vatten på hela golvet och sedan binder hon fast skurborstarna på fötterna och så åker hon skridskor över hela golvet. Himla käckt... tänk om man kunde göra så här hemma? Då skulle kanske ungarna vara lite mer hjälpsamma...

Kanske kom Astrid Lindgren på det här sättet att skura golv alldeles själv... eller kanske fick hon idén från filmen "Bakvägen till lyckan" där Mary Pickford skurar golv på ett liknande sätt.

Pippi Långstrump och Pappa Långben... lägg märke till rytm och fonetik!

( Pappa Långben handlar om en barnhemsflicka som tack vare att en okänd välgörare har beslutat att betala för hennes studier får chansen att studera på college. Flickan Judy börjar att skriva brev till sin välgörare som för henne är okänd, hon vet bara att han är lång, därav namnet. Genom hennes brev får man i boken följa hennes tankar och mognaden från flicka till kvinna. Judy är en modern, frispråkig, nyfiken liten dam som njuter av livet, tar dagen som den kommer och gör det bästa av alla situationer. Det är kul att läsa om hennes bravader och om hennes mod och okuvliga vilja att komma någon vart i världen trots dåliga förutsättningar)

Astrid var road av filmfars... det härjade en Pickford-feber i sverige... och 1922 visades filmen på biografen i Vimmerby.
Det är troligt att Astrid såg Mary Pickford välta ut skurvatten över ett köksgolv, binda fast borstar på fötterna och fara ut över vattnet som en skridskoprinsessa.

Samma år gick också en annan film "Hertiginnan som tvätterska" med Mary Pickford där hon räddar en arbetshäst undan slakteriet och låter kusen bo inne hos henne.

Pollyanna (Eleonor H Porter) handlar om en flicka som när hennes far dör får flytta in hos sin rika och ytterst stränga moster. Genom sin optimism och okuvliga tro på andra människors goda avsikter så får hon inte bara sin bittra moster, utan hela staden, att "tina upp".  Mary Pickford spelar huvudrollen även i den filmen.

Kan det vara så att Astrid faktiskt fick sina idéer till Pippi från dessa filmer? Var Astrid ett fan av Mary Pickford?

Rör jag upp himmel och jord nu?

*stränga moster=Prusiluskan


Kommentarer
Postat av: Katarina

Sv. Jaha, då måste de ha ändrat nyligen! Tyvärr har jag hunnit fylla 20 också (; Jättefin blogg förresten :)

2009-08-28 @ 12:18:47
URL: http://englandsaret.blogg.se/
Postat av: malin

Hmm, när du lägger upp det så där låter det ju inte bättre1 :)



Trevlig helg!



Kram Ma

2009-08-28 @ 18:28:24
URL: http://wahlshalsobar.blogg.se/

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0