Vi badade i ett stort vinfat!

2009-06-03 @ 00:22:41
Jag såg den här bilden och ett barndomsminne poppade upp...

    

Farmor och farfar bodde i ett stort hus, strax bakom det huset låg deras gamla hus eller rättare sagt det som var kvar av det... det gamla köket var det enda som gick att använda.

Där inne var det alltid mörkt, det enda ljus som kom in var genom fönstergluggarna och dörröppningen... det gamla köket användes till tre saker:

1. Faster bakade allt bröd där... stora bröd som hon bakade på och under glöden! När det var klart tog hon det stora brödet och borstade bort alla rester av aska. Bröden var jättestora och jättetunga! Och naturligtvis jättegoda... lite syrliga i smaken kommer jag ihåg!

2. Hönorna bodde i ett litet rum bakom själva köket... jag har ett svagt minne om att det fanns ett hål i taket där och att hönorna kunde smita ut där om de ville. Inne hos hönorna låg det hö på golvet... kommer ihåg att vi gick in där varje dag och plockade ägg. Ägg kunde man hitta lite varstans där inne inte bara i det rum där hönorna skulle husera!

3. Mitt i det gamla köket stod ett stort vinkar (större än det största på bilden)... i det badade vi! Kommer ihåg hur kusligt mörkt det var där inne och hur mamma kokade vatten och hällde i karet... sen gick hon ut och hämtade kallvatten i brunnen som fanns nästan utanför... det var iskallt! Tvålen var stor och fyrkantig och skrovlig, det gjorde nästan ont att tvätta sig med den, den luktade gott men den var inte parfymerad... vet inte om det var hemmagjord tvål, det kan det mycket väl ha varit!

Det luktade tvål, trä, aska och bröd och hönsbajs... men inte så som det luktar i ett hönseri här... det var ju bara fem sex hönor och ett gäng kycklingar och förstås en tupp. Tuppen var elak! Den fightades med min lillebror... av någon anledning tålde de inte varandra. Tuppen var dessutom smart och kom ihåg lillebrorsan från det ena året till det andra... och lika ilsken blev den när den såg honom! Stackars tupp han attackerade en gång för mycket och hamnade i soppgrytan...

Undrar vad mina barn skulle säga om de fick bada i ett sånt kar?

Kommentarer
Postat av: livsnjutare

Hej!

Verkligen intressant läsning! Sådant som man påminns om gamla tider. Hoppas att ni har det bra och att ni njuter av sol och värme.

Önskar er allt gott!

Kram!

2009-06-03 @ 09:03:19
URL: http://blogg.aftonbladet.se/2427

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0