Är beröring viktigt?

2010-03-13 @ 19:40:05
Denna fråga ställer jag till er mina läsare...

Kan ni ge mig exempel på kärleksfull beröring, negativ beröring och vad som händer om människan framförallt det lilla barnet inte får någon beröring alls.

Med beröring menar jag allt som har med kroppskontakt att göra...

Hur ser ni som vuxna på beröring... är det något vi behöver eller är det något man klarar sig utan? Vad är det som händer i oss när vi berör varandra?

Kommentarer
Postat av: Lotta

När jag läste till personlig assistent så gjorde min kompis och jag ett arbete om just beröring. En studie visar att barn som bor på barnhem kan dö av just brist på beröring. Beröring ger ju både för den som ger och tar emot. Mycket intressant tanke. Det är jätteviktigt med beröring. Önskar att de som jobbar med människor förstår hur viktigt det är att ge beröring. En kram, en klapp, lite massage och vänliga ord. Jag skulle inte kunna leva utan beröring. Jag tror att brist på beröring kan visa sig på många olika sett. Man frigör massor av hormoner och annat som är bra för vårt välbefinnande vid beröring. Men jag vill inte bli berörd av någon som inte vill, då blir det mera en obehagskänsla. Det känner man direkt.

Kramas mera :-)

:-)

2010-03-14 @ 09:31:01
URL: http://tankarombilder.blogg.se/
Postat av: Soulsister

Jag är en väldigt fysisk person och är uppvuxen med mycket beröring. Här hemma tar vi mkt på varandra, när vi pratar, när vi umgås. Vi kramas mkt, sitter mkt intill varandra. Som halvpolack är jag uppvuxen med att det både pussas o kramas när man hälsar.

Men jag vet att andra har det precis tvärt om, de kan bli stela som pinnar bara man hälsar.

Så jag är för beröring, kramar, klappar, en hand på armen/axeln eller bara kroppskontakt då man tex sitter bredvid varandra i soffan. Min påg är väldigt kramig (så länge inte kompisarna tittar på ;) )



Du har en award att hämta inne hos mig. Ha en skön söndag



http://soulsistersdiary.blogspot.com/2010/03/sunshine-award.html



KRAM

2010-03-14 @ 10:42:43
URL: http://www.soulsistersdiary.com
Postat av: vilsen

Jag har levt utan positiv beröring stora delar av mitt liv. Man blir trasig, och finns inte.....

2010-03-14 @ 10:56:11
URL: http://vilsen-vilsen.blogspot.com/
Postat av: Mimia

Lotta:Lotta: Bra svar! Det var precis ett sånt svar jag var ute efter... ;)

Den studien med barnhemsbarnen var väl den på det ryska barnhemmet? Det finns även studier med små babyapor och beröring. Den lilla apan väljer beröring framför mat. Känslan är ett av de sinnesorgan som är utvecklat redan från början och även det sinnesorgan som man har kvar längst. Hörsel, syn och sånt försämras ju med åldern men känslan finns kvar. Därför är det även extra viktigt att äldre får just beröring. Vad gäller små barn så ger ju inte beröring bara trygghet och en känsla av välbefinnande utan det stimulerar även barnets utveckling.Hormonet du pratar om är hormonet oxytocin som utvecklas vid tex beröring,amning. Det finns studier som visar att om man tex tar en skol el dagisgrupp och ger hälften av barnen massage under en viss så påverkas hela gruppen, hela gruppen får en höjd oxytocinnivå... även personalen. Varför? Jo för liksom stresshormonet adrenalin så smittar oxytocin. För dig är negativ beröring tydligen när ngn som inte vill beröra dig berör dig. Har du någon annan tanke eller uppfattning och negativ beröring?



2010-03-14 @ 11:07:30
Postat av: Mimia

Soulsister:Hos oss är det likadant, vi kramar, sitter nära, masserar och har väldigt mycket kroppskontakt. Men jag minns inte att jag hade den här närheten med mina egna föräldrar när jag var liten, den värme och beröring jag fick var från mormor.Har du masserat din son någon gång?



Ska kika in hos dig sen och se var det är för reward! :)

2010-03-14 @ 11:13:02
Postat av: Mimia

Vilsen:Du har ju varit utsatt för mycket negativ beröring, vilket ju inte är bra utan fruktansvärt!

All negativ beröring är negativ... dock finns det studier som visar att barn som inte får någon beröring ofta väljer negativ beröring framför ingen beröring alls. Det är något att tänka på!

Och med det menar jag inte att ett barn skulle välja att någon övergrep sig på dem... negativ beröring kan ju vara allt från småsaker till grova övergrepp. Negativ beröring kan vara att mamma kramar när man inte vill kramas, man kanske är arg! Eller som Lotta skriver att en främmande person rör dig... gamla faster Ines kommer på besök och vill krama om småbarnen som absolut inte vill att den gamla tanten kramar dem trots att hon gör det i välmening!

Hur känner du när jag skriver så... att ett barn lr även en vuxen skulle välja negativ beröring framför ingen beröring alls?

2010-03-14 @ 11:23:41
Postat av: monica

Hej !!

Väldigt intressant ämne...

Beröring är ju jätteviktigt , håller med tidigare kommentarer , men som sagt på rätt tid och plats, det finns tillfällen , när man vill ha beröring och tillfällen , när man inte vill det . I denna familj är viväldigt mycket för beröring, men jag är lyhörd för , när mina barn inte vill det och respekterar det.

Däremot kommer jag inte ihåg så där jättemycket beröring från min barndom , hur som helst betydligt mindre än vad som finns i min familj nu.

Även ord som ,jag tycker om dig, jag saknar dig osv använder jag dagligen i min kommunikation till mina barn och de med mig, men även där har jag antingen tappat minnet , eller så fanns inte heller detta så mycket i min barndom...

Önskar dig en fin vecka,

Kram,Monica



2010-03-15 @ 09:10:42
URL: http://foodandinteriors.blogspot.com
Postat av: Romeo Patrick

Nu har det börjat igen att man inte kan posta på senaste inlägget. One.com och wordpress? Jag är utvecklare åt wordpress sverige och jag har 6 sidor hos one.com, så jag bör nog kunna hjälpa dig :D

2010-03-15 @ 13:06:08
URL: http://romeon.net
Postat av: Cubix

Beröring är superviktigt, speciellt för barn... Man tänker på en del familjer där det bara blir beröring om någon är ledsen, varpå barnen i äldre ålder ogillar ex: kramar, för att de förknippas med en dålig känsla. Jag kramar och pussar och klappar på min dotter varje dag, dels för jag till viss del tycker kroppsspråk kan visa känslor mer än ord. Förhållanden byggda på ord utan handling rinner ut i sanden för man vill bli berörd, "jag älskar dig" - okej, visa det då, kramar mig, smek mig över kinden eller what so ever. Dock får jag en olustig känsla när personer jag inte känner eller som jag själv inte tycker så fruktansvärt mkt om bestämmer sig för att krama mig... de e lurigt det där men såklart är beröring viktigt, jag har en vän som är ganska fysisk när hon pratar med folk, hon håller gärna en på handen och liknande, många missförstår det där o tror att hon stöter på dom om dom inte känner henne, när hon i själva verket själv bara tycker hon får bättre kontakt med någon om hon håller dom på axeln eller rör vid dom... jag lyssnar mer på någon också, om personen rör vid mig, de räcker att den snuddar mig när vi pratar... nej nu ska ja va tyst detta blev så långt. ha en trevlig dag :)

2010-03-15 @ 14:21:16
URL: http://cubix.blogg.se/
Postat av: Romeo Patrick

En berörning. Det är bevisat att om du t ex berör ditt husdjur så mår du betydligt bättre och vissa "måbra" hormoner utsöndras.



Vet du varför man smeker igenom någons hår och man älskar det? Detta är något jag personligen tror och inget jag har fakta på alltså, men jag tror det handlar om mamma.



En mamma, när hon smeker sitt barn så ömt över huvudet, dom nätter hon försöker få dig att sova.. Dom gånger hon smeker igenom ditt hår och säger hur mycket hon älskar dig.



Det förs sen vidare när man blir tillsammans med någon.. Då gör man det också, man ligger i varandras famn och berör..



Det finns så många typer av berörningar. Negativa berörningar kan ju vara en berörning utan en känsla. Sånt känner man ofta, om jag är helt kall imin berörning kommer du känna det.



Men du har inte bara fysisk berörning. Du har också mental berörning där jag kan få dig omfamnad och trygg bara genom min blick.



Vi har också självfallet den sexuella berörningen, men även där kommer den mentala biten in.



Om jag smeker dig på magen, för att du har ont så tycker du att det är skön. Smeker jag dock din mage, med sexuella intentioner, då blir du upphetsad.



Så en liten berörning kan betyda så otroligt mycket, beroende på den mentala delen. Men för barn. Jag tror bestämt att barn utan kärleksfull beörning växer upp att bli kalla.



Herregud, min mamma brukade även när jag var 17-18 år låta mig lägga mitt huvud i hennes knä och så smekte hon igenom mitt hår, såsom hon gjorde när jag var barn och tro mig.. Den känslan kunde ingen slå.. Hur underbart som helst.. Va fan gör cubix här ? henne ska du inte lyssna på, kocko brud. Haha

2010-03-15 @ 19:25:46
URL: http://romeon.net
Postat av: Mimia

Monica: Tack för titten!



När barnen kommer till en viss ålder är det lite gennant med beröringar... men det går ofta över igen när de närmar sig 20-årsåldern, då vill de gärna kramas igen! :)



Jag tror kanske att våra föräldrar mer eller mindre tillhörde den generation som tyckte att det inte skulle daltas med barn. Om barnet skrek så skulle man låta det skrika annars skulle det bli bortskämt!



Börjar det våras ordentligt hos dig nu? Oh vad jag skulle vilja ta mig en tur till Rom! :)



2010-03-15 @ 19:37:04
Postat av: Mimia

Cubix: Jag tycker att du gör helt rätt i att gosa med din dotter så ofta du kan. I alla situationer inte bara i ledsamma!



Att lägga en hand på någons arm eller axel när man talar med dem kan vara mycket lugnande och förtroendeingivande...



Men det kan säkert vara olustigt om det är någon man inte känner och inte vill bli berörd av som gör det.



Var inne och tittade lite på din blogg förut! Vad fin den var... kommer att titta in igen! :)

2010-03-15 @ 19:40:59
Postat av: Mimia

Romeo oh Romeo: Wow! Det var en massa om beröring! :)



Och alla möjliga sorters beröring också...



Jag håller med dig i allt... speciellt det där med att när någon klappar en på huvudet så är det nog lite varma barndomsminnen. Det är en oerhört skön och avslappnande känsla.



Iblan när jag är ledsen, så blundar jag och tänker på hur min mormor brukade krama mig och vips så blir jag varm i hela kroppen och känner mig så älskad och tröstad.



Ha en bra kväll Romeo! :)

2010-03-15 @ 19:53:28
Postat av: Mimia

Romeo: Glömde ju en sak! När man klappar djur så är det också hormonet oxytocin som utsöndras!

Man blir lugn och avslappnad... :)

2010-03-15 @ 19:56:45

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0