Fläder

2009-05-19 @ 08:35:06
Kunde inte sluta att tänka på fläderblommor...

    

Fläder... Sambucus Nigra... heter den ätliga sorten... den finns i ett flertal arter och så länge den inte blandats/korsats med någon av de giftiga arterna är det fritt fram...

Druvfläder...Sambucus racemosa  och sommarfläder...Sambucus ebulus är det två giftiga arterna som finns... deras bär blir röda medan den äkta har svarta bär. De giftiga arterna innehåller blåsyra...

Här bjuder jag på mormors recept på...

                            Fläderblomssaft:

(ca 3 1/2 liter)

50 fläderblomsklasar
3 skivade citroner
3 msk citronsyra
2 kg socker (vanligt eller råsocker)
2 liter vatten
3 krm natriumbensoat

1. Lägg blomklasar, citronskivor, citronsyra, socker och natriumbensoat i en hink eller stor bunke. Rör om!
2. Koka upp vattnet och häll det över blomblandningen. Låt stå i fem dygn ( 2 dygn i rumstemperatur sedan 3 dygn lite svalare)
3. Häll upp i silduk och låt självrinna i 15 minuter. Häll upp på flaska!

Det finns jättefina gammaldags glasflaskor på Ikea som inte är alltför dyra!

Här är ytterligare ett recept...

                       Friterade Fläderblomsklasar

(4 personer)

200 g vetemjöl
lite salt
2,5 dl mjölk
2 äggulor
2 msk honung
2 äggvitor
12 blomklasar (med ca 2 cm stjälk kvar)
olja för fritering
florsocker

1. Blanda mjöl, salt, äggulor, mjölk och honung till en jämn smet.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner äggvitevispet i smeten.
3. Värm oljan i en kastrull
4. Ta blomstjälkarna och doppa blommorna i smeten. Fritera i oljan i ca 2 minuter.
5. Lägg på hushållspapper och låt oljan sugas upp lite.
6. Pudra över siktat florsocker. Servera direkt!

Nu väntar jag bara på att flädern ska blomma!

Klart jag måste ju leta upp någon som har ätlig fläder också... 







   

Kommentarer

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0