Hos farmor och farfar

2009-04-24 @ 09:57:49
När jag såg den här bilden dök det upp en massa minnen och dofter i min skalle...

    

När jag var liten tillbringade vi flera somrar hos farmor och farfar i det varma medelhavslandet. Farmor och farfar hade ett stort hus, på den tiden det största och finaste i byn. På nedervåningen fanns det stora köket och intill köket ett stort skafferi och ett litet tvättrum. Resten av våningen var matkällare...

Utanför köket stod det träbänkar och vanliga stolar. Där fanns även en låg mur som alla ungar brukade sitta på. Lite här och var stod det stora gamla konservburkar utplacerade, i dem växte det pelargoner och andra gröna växter. Den här platsen utanför köket fungerade mer eller mindre som ett vardagsrum... för något riktigt vardagsrum det fanns det inte.
Gästerna togs emot antingen utanför köket eller i köket.

Köket var stort och varmt, där fanns ett stort bord med stolar på ena sidan och en bänk på den andra... där serverades varm mjölk med nybakat bröd och hemmagjort smör och hemgjord marmelad. Brödet var en hel upplevelse i sig... vi blev lika förvånade och mållösa varje gång faster kom in i köket med det... det var sååååå stort! Det var runt och smalt på kanterna för att bli tjockare ju längre in mot mitten det kom. Brödet hade en hård yta och såg lite smutsigt ut! Det bakades i det gamla köket under aska... det var jättegott och det räckte i flera dagar bara för att det var så stort. Pappa brukade äta en speciell frukost, som han ätit som barn... turkist/arabiskt kaffe blandat med färsk mjölk i en stor emaljmugg och så stoppade han stora bitar av brödet i det... sen satt han där och åt det med en sked och såg lycklig ut i ögonen! Mina bröder käkade såklart samma frukost som pappa...

Till lunch serverades det alltid en god soppa och efter det kött, oftast lammkött, potatis och sallad...  och sen på kvällen upprepades samma procedur, det serverades återigen soppa och kött.

På ena sidan av huset låg svinstian och där... strategiskt placerat låg toaletten, som inte var något annat än ett utedass.
Fast ett utedass på turkiskt sätt... alltså bara ett hål i golvet! Det luktade äckligt (förmodligen från svinstian) och vi var hysteriskt rädda för att gå in där...
Andra sommaren fick pappa bygga om det så att man kunde sitta... vips så liknade det ett vanligt svenskt utedass och alla blev glada och nöjda. Till och med farmor och farfar... som genast fick en lyxtoa! Folk vallfärdade för att se denna nymodighet !! :-)
Grisarna var jättestora och vi var livrädda för dem... och maten de åt såg jätteäcklig ut... som spy ungefär!

För att komma till sovavdelningen fick man gå runt till andra hörnet på huset och kliva upp på en stor platta där brunnen fanns, där hämtade vi dricksvattnet och där vattnade vi korna efter en dag på bete. Från plattan fanns det en dörr in till sovrummen... en lång korridor med trasmattor och här fanns det en lång radda med rum... 4 eller 5 sovrum.
I korridoren stod ett högt smalt runt bord, som hade en hylla undertill. Där stod vattenkannan i vit emalj och där uppe på själva bordet stod handfatet, i fönstret alldeles bredvid låg en tvålkopp med en vit tvål i. Som jag minns det så kändes tvålen lite kornig och fet... På en spik hängde en vit handduk.
Där hällde man varje morgon upp lite vatten i handfatet och tvättade sig, sedan öppnade man fönstret och slängde helt sonika ut vattnet... jag har många gånger undrat vad grannen tyckte om detta!

Att gå in i matkällaren var som att gå in i paradiset... där hängde stora skinkor på krokar i taket, korvar och ostar, det stod stora korgar på golvet med lök och potatis i. Mitt i rummet stod ett stort träbord som hade en utdragbar låda... där i förvarade farmor gottorna. Kom sa hon... "bonbona"!
Farmor hade alltid ett svart huckle på huvudet, en kofta och en lång kjol... ofta i svart. Hon hade grått hår, som var flätat i två flätor som hon fäste uppe på huvudet. Farfar var också gråhårig, minns att han alltid var klädd i bruna byxor och en vit skjorta som var lite uppknäppt... han var snygg! Och alltid solbränd...

Nu ska jag sätta mig och minnas lite till... ack du ljuva barndomstid!

Kommentarer
Postat av: Fierza

Hahaha, ja leg heter de, men har du inte sett den roliga videon där han blatten säger "har dyy lääg"? Hahaha.. Jag tar med mig några paket till dig då, 5 limpor? :)

2009-04-24 @ 17:12:26
URL: http://fierza.blogg.se/
Postat av: Helena

ÅÅHH vad fin din blogg är!! Vad mysiga bilder du har på barnen =) kram

2009-04-24 @ 19:58:10
URL: http://heleniitaa.blogg.se/

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0