"Folktron stämmer inte"
2009-08-27 @ 22:58:27
Det är ju jättemycket rönnbär i år... och man brukar ju säga att om det är mycket rönnbär så blir det en kall vinter!
Uppe i norrland säger man tydligen tvärtom... det läste jag i en tidning häromdagen. Blev lite nyfiken på varför man säger tvärtemot varandra, sökte lite på nätet och hittade den här artikeln . Det stämmer tydligen inte med talesätten...
Spelar ingen roll vilket... de är i alla fall väldigt vackra, både där de hänger och som höstdekoration i en kruka...
Rönnbärsgelé är faktiskt gott... funderar på om man kanske skulle ta och göra lite...
Rönnbärs- och äppelgelé
2 liter rönnbär
500 g syrliga äpplen
7 dl vatten
9 dl socker per liter saft
ev. citronsyra
1. Lägg rönnbären i frysen över natten. Rensa och skölj bären och skär äpplen i bitar. Koka bär och äpplen i vattnet i cirka 15 minuter. Låt sedan blandningen rinna av genom en silduk. Mät saften och tillsätt 9 dl socker per liter saft. Rör om och koka i cirka tio minuter utan lock.
2. Gör ett geléprov. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ fatet i kylskåpet. Prova att dra en kniv genom gelén när den har stelnat. Om den inte flyter ihop är gelén klar. Flyter den ihop kokar du i fem minuter till. Testa igen. I nödfall kan du använda fruktpektin för att få gelén att stelna. För en fastare gelé kan du också tillsätta citronsyra. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk citronsyra per kilo.
3. Häll gelén i små glasburkar och sätt på lock. Ställ dem kallt.
Eller varför inte prova att göra saft på dem... den ska tydligen vara rik på c-vitamin...
Rönnbärssaft
5 kg frostbitna rönnbär
5 l vatten
600-700 gr socker/liter saft
En god och hälsosam saft av rönnbär som innehåller mycket C-vitamin.
1. Koka rönnbären 10-15 minuter i 5 liter vatten. Rör om då och då. Låt bären ligga och dra i vattnet till nästa dag.
2. Sila saften och blanda i 600-700 gr socker per liter saft.
3. Koka den sockrade saften i 10 min och skumma.
4. Häll saften i flaskor. Saften bör förvaras svalt.