Det här med att amma ...

2010-05-08 @ 14:05:57
... vad ska det vara bra för egentligen?!

Jo det är bra för ALLT...

Det är bra för barnet som får en perfekt anpassad näring... mjölken anpassar sig efter barnets behov. Det är bra för mamman eftersom man vid amning släpper fritt en massa oxytocin... som både lugnar mamman och drar samman livmodern igen efter en förlossning. Man knyter an till sitt barn... amning ger både närhet och näring!

Amning ger trygghet... en trygghet som barn i den här stressade världen verkligen kan behöva. En stund i lugn och ro med mamman. Tröst!

Alla kvinnor som har bröst (kvinnor med inplantat och annat kan ju få problem) har ju den fysiska förutsättningen för att amma... men alla kvinnor kan ändå inte amma! Man kanske rentav INTE VILL amma... det är också ok!
Man borde tycka att kunna amma sitt barn borde vara något som insinktivt sitter där någonstans i bakhuvudet... det gör det säkert också eftersom man ändå klarar av att producera mjölk.

Men amning är alltså något man måste lära sig...

För en del fungerar amningen utan problem och för andra så fungerar den inte alls... det kan fungera med första barnet men inte med andra...

Amning påverkas av hur du mår... både fysiskt och psykiskt. Det påverkas av hur barnet suger... alltså vilken sugteknik det har. Amningen påverkas av hur ofta man ammar...

Jag har haft det bra! Jag har ammat alla mina barn... ett av barnen ammade bara i 6 månader och den som ammades längst hade hunnit fylla 4. Lille Bror fyller 3 i nästa månad och han "tuttar" fortfarande...

Bläk vad äckligt är det säkert många som tänker då... men det tycker inte jag! Jag tycker fortfarande att han är liten och behöver ha den stunden av närhet... och det är inte för att jag tycker att det är "trevligt" att amma som han fortfarande gör det... utan för att han VILL!

Vad tycker du om att amma länge?

Folk har ofta synpunkter på att en mamma ammar länge, det kan vara saker som att:

-mamman skulle känna någon slags sexuell njutning av att amma! Vad har sex med amning att göra och om mamman mot förmodan skulle tänka så så skulle hon väl ha känt en sexuell njutning redan från början. Löjligt!

-mamman vill hålla kvar barnet i ett babystadium... ok... det är jättekul med babysar, men vem vill inte att de växer upp! Alla åldrar har sin charm!

-mamman vill ha barnet i fred från sin man. Kan inte ens tänka mig att en mamma skulle kunna göra så! 

Många säger att det inte finns någon näring i mjölken efter typ ett år... men det finns det... mjölken anpassar sig efter barnet, hur länge man än ammar.

Jag är evinnerligt trött på att amma... jag har ammat konstant de senaste 9 1/2 åren utan uppehåll! Jag tycker att det räcker nu och jag vet att snart kommer lille Bror att inte vilja ta bröstet längre. För rätt som det är så inser barnet själv att nu räcker det... och så bara slutar de!

Jag har inte ammat för min skull utan för barnets skull... bröstmjölk är den naturliga födan för ett barn så länge som det känns rätt för barnet och så länge som det fungerar för mamman. Det betyder inte att man ska utesluta annan mat, för det är oundvikligt... barnet självt kommer ju att vilja upptäcka och smaka på annat så småningom. Mat behövs för att utvecklas...

Jag personligen tycker att det är en bra sak att amma länge, men man är inte en bättre mamma för det. Det har inte med amningen att göra vad man är för slags mamma...

Man måste inte amma...det är upp till varje mamma att bestämma om hon vill amma eller inte. Man måste hitta sin egen väg...

Barnet mår ju trots allt bäst av att ha lugna, glada och harmoniska föräldrar... med eller utan amning!






Kommentarer
Postat av: only me

Jag tycker också att det är bra att amma... fast själv har jag bara velat amma tills de var ett år för sen har jag tyckt att de varit för stora. för mig har väl amning och bebisar lite ihop.

första barnet ammade jag dock inte så länge abra 8 månader.

med sista barnet blev det problem för att hon inte kunde suga som hon skulle dels för att hon inte orkade så mkt när hon hade sitt hjärtfel och dels för att hon har högt gomtak. efter en månad ca fick jag ge upp men hyrde pump på lasarettet och pumpade tills hon var 6 månader. hade velat längre men med fem abrn till och en liten som ändå äter ofta o så skulle jag dels pumpa ut lika ofta blev för jobbigt i längden så jag fick ge upp det också tyvärr...



Annars har jag inte haft några problem att amma. Lite jobbigt när de helt plötsligt kräver mer o man ammar hela tiden känns det som men väldigt mysigt är det oxå.

2010-05-08 @ 15:10:51
URL: http://blogg.aftonbladet.se/974
Postat av: En dansös dagbok

Ja killar med kjol, magtröjor och glitter i håret är tydligen helt ok att umgås med haha. Män asså...

2010-05-08 @ 15:25:37
URL: http://tutku.blogg.se/
Postat av: Mimia

Only me: Jag tycker allt att de är små ända tills de är 3 år...

Har du 6 barn? Har jag missat en eller är det bara en felskrivning? ;)

2010-05-08 @ 19:55:47
Postat av: only me

hmm felskrivning hehe... de e bara fem =)

2010-05-09 @ 11:03:20
URL: http://blogg.aftonbladet.se/974
Postat av: Sara ~ Candis

SV. Taaack :D

2010-05-09 @ 20:26:10
URL: http://candis.se
Postat av: Stefan

Hej!



På Babyvärlden diskuterar vi just nu amning. Går gärna in där och skriv i kommentarsfältet och länka till era bloggar:



http://www.babyvarlden.se/Nyhetsartiklar/MinStory-Att-inte-amma-ar-det-basta-val-jag-gjort/

2010-05-14 @ 13:34:17

Lätta ditt hjärta här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0